Over onze melk & softijs
Wat is rauwe melk?
Rauwe melk is een natuurlijk product en is dus niet bewerkt. Dat wil zeggen dat deze melk niet is gepasteuriseerd én dat aan deze melk niks wordt toegevoegd of uitgehaald. Rauwe melk komt rechtstreeks vanuit de koe en gaat vervolgens de koeling in. Het is dus puur natuur!
Wat is VLOG melk?
Onze melk heeft een VLOG-certificering. Dit houdt in dat op onze boerderij geen voer wordt gegeven aan de koeien dat is gemaakt met of van genetisch gemodificeerde organismen. Dit zijn organismen waarvan het DNA, de genetische code, door de mens is veranderd. Onze melk is dus een GMO-vrij levensmiddel.
Wordt jullie melk gecontroleerd?
Een keer in de drie dagen wordt onze melk opgehaald door een melkwagen van FrienslandCampina. Hierbij wordt onze melk gecontroleerd.
Moet ik een eigen fles meenemen voor de melktap?
In het kader van duurzaamheid willen wij iedereen stimuleren om zelf iets mee te nemen om de melk in te doen.
Mocht je niks hebben, dan is er een mogelijkheid om bij ons een glazen melkfles te kopen. De glazen melkfles inclusief dop kost €1,50. Op deze fles zit GÉÉN statiegeld. Het is de bedoeling dat je deze vervolgens gaat hergebruiken.
Zorg ervoor dat de fles schoon is voordat je de melk tapt, dan blijft de melk langer houdbaar. Daarnaast adviseren wij ook om iets mee te nemen dat van glas glas gemaakt is. De melk is qua houdbaarheid beter te bewaren in glas. Een plastic fles is minder goed schoon te maken en houden.
Hoeveel dagen is de rauwe melk houdbaar?
De melk is 3 dagen houdbaar, mits deze op de juiste manier gekoeld word bewaard én in een schone fles is getapt. Het blijft een vers product, dus er dient zorgvuldig mee te worden omgegaan. Zorg ervoor dat de fles schoon is voordat je de melk tapt en dat je de melk na aanschaf zo snel mogelijk in de koeling zet. Laat de melk bij consumeren niet lang buiten de koeling laat staan.
Wij adviseren om altijd even aan de melk te ruiken.
Hoe bewaar je de melk?
Na het kopen van de melk dien je deze zo snel mogelijk koel te bewaren in de koelkast. Zorg bij het consumeren van de melk dat je de melk niet te lang buiten de koelkast laat staan. Het blijft een vers product, dus er dient zorgvuldig mee te worden omgegaan.
Moet ik de rauwe melk van te voren koken?
Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt er geadviseerd om de rauwe melk voor consumptie te koken om eventuele bacteriën te doden.
Bij het verhitten van de melk dood je ook alle goede bacterien en wordt de structuur van de melk uit elkaar gehaald. Zo verdwijnt bij het verhitten van de melk het enzym Lactase, dat helpt bij het verteren van de melk. Wij hebben klanten met een lactose intollerantie die om deze reden wél onze rauwe melk kunnen vertreren (door de aanwezigheid van het enzym Lactase), maar gepasteuriseerde melk niet kunnen verdragen. Om deze reden kiezen er klanten voor om de melk niet te verhitten.
Het is de koper zijn/haar eigen verantwoordelijkheid wat hij/zij met de melk doet na aankoop én voor het handhaven van het bewaringsadvies. De consumptie van rauwe melk is op eigen risico.
Hoeveel melk kan ik minimaal en maximaal kopen?
Je kan tussen de 0,5 en 5 Liter melk tappen bij de melktap.
Hebben jullie ook glutenvrije ijshoorntjes?
Ja! Wij hebben ook glutenvrije ijshoorntjes. Deze ijshoorntjes zijn uitsluitend voor mensen met een glutenallergie.
Wordt de softijs gemaakt van de melk van jullie koeien?
Ja! Ons softijs is gemaakt van de melk van onze eigen koeien. De gepasteuriseerde melk wordt toegevoegd aan de softijsmix. Dit zorgt ervoor dat ons softijs een extra romige smaak heeft.
Verkopen jullie het hele jaar melk & softijs?
De verse rauwe melk verkopen wij het hele jaar door.
Het softijs verkopen wij vanaf ongeveer begin lente tot begin herfst. Dit is afhankelijk van het weer. Houdt hiervoor onze website en socialemedia-kanalen in de gaten.
Over onze koeien
Lopen jullie koeien buiten?
Ja! Wij proberen onze koeien zo vroeg mogelijk in het jaar naar buiten te doen én zo laat mogelijk in het jaar weer naar binnen te doen. Echter zijn wij als boer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is dus niet altijd haalbaar, maar hier streven wij wel naar.
Waarom lopen de koeien niet het hele jaar buiten?
Het liefst hebben wij onze koeien het hele jaar buiten lopen. Naast dat wij het mooi vinden om onze koeien in de wei te zien, is dit voor ons ook het minst arbeidsintensief. Echter laten de weersomstandigheden van de herfst en de winter dit niet toe. Het gras groeit in de hefst en winter niet, waardoor de koeien buiten geen eten hebben. Daarnaast zijn de herfst en winter over het algemeen natte periodes met veel regen (en sneeuw). Dit zorgt ervoor dat de grond onder het gras erg zacht wordt. Een koe weegt gemiddeld rond de 600 kg. Je kan je voorstellen dat als een koe met zo'n gewicht op een zachte ondergrond gaat staan, dat de koe een behoorlijk stuk de grond in zakt. Dit zorgt ervoor dat de koeien het gras kapot lopen. Geen gras betekent geen eten, ook niet in het voorjaar als het gras weer begint te groeien. Bovendien vinden koeien het niet fijn om in de modder te liggen. Dit maakt dat het beter is voor de koeien om ze in de herfst en winter periode op stal te laten staan.
Over de voorzieningen & verdere informatie
Is het de bedoeling dat je zelf de ijs en de melk tapt?
Ja, Ons Melkhuisje bestaat volledig uit zelfbediening. Er is dus geen medewerker in Ons Melkhuisje aanwezig. Wél zijn we tijdens openingstijden altijd bereikbaar. Mocht je vragen hebben, lukt het niet of is er een storing? Dan kan je altijd bellen naar: 06 39106033. Wij komen je dan helpen.
Wat zijn de openingstijden?
Ons Melkhuisje is dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00.
Zijn aangelijnde honden welkom?
Aangelijnde honden zijn welkom op ons terras, maar niet in Ons Melkhuisje vanwege de hygiënevoorschriften. De hond dient dus even buiten te wachten.
Kan je pinnen?
Er is bij de melktap én de softijsautomaat de mogelijkheid om zowel met muntgeld als met de pin te betalen.
Kan je ook met briefgeld betalen?
Nee, je kan bij onze automaten alleen met muntgeld (of met de pin) betalen.
Kan je gratis parkeren?
Er is op het erf de mogelijkheid tot gratis parkeren.
Is er een plek waar we kunnen zitten om het ijsje te eten?
Bij Ons Melkhuisje hebben wij een klein terras waar je jouw ijsje op kan eten.
Staat je vraag er niet tussen?
Stel hieronder je vraag: